Content uit externe bronnen integreren, mag dat zo maar?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Informatie en technologie

#1: Content uit externe bronnen integreren, mag dat zo maar? Auteur: ibrahimbensalah BerichtGeplaatst: vr 15 feb 2019 12:44
    —
Quote:
Wat zijn de wettelijke beperkingen voor het verzamelen van openbaar beschikbare content (wetten, jurisprudentie, vakliteratuur, etc..) uit verschillende bronnen/sites om deze vervolgens in een interne software applicatie te tonen?

Er is een groot verschil tussen enerzijds wetten en jurisprudentie en anderzijds vakliteratuur.

Wetten en (ongeannoteerde) rechterlijke uitspraken zijn vrij van auteursrecht. Je kunt ermee doen wat je maar wilt.

Op vakliteratuur zit auteursrecht. Om vakliteratuur te kopiëren of beschikbaar te stellen heb je toestemming van de rechthebbende nodig, tenzij wat je doet binnen één van de wettelijke uitzonderingen op het auteursrecht valt.

#2:  Auteur: Jeroen1967 BerichtGeplaatst: vr 15 feb 2019 20:20
    —
Op elk werk is in beginsel automatisch de auteurswet van toepassing, met de maker (of zijn/haar werkgever) als rechthebbende. Ook al is content openbaar, er zal altijd met de auteurswet rekening moeten worden gehouden.

Google doet het 'goed'. Het laat zoekresultaten zien middels een hyperlink naar de website (kan als bronvermelding worden gezien), en geeft een klein deel van de content weer om de relevantie van het zoekresultaat in te kunnen schatten (valt onder citaatrecht). Als de gebruiker daarna op de link klikt, wordt de gebruiker doorgestuurd naar de betreffende website en wordt de content dus getoond zoals de rechthebbende dat heeft bedoeld (namelijk op de eigen website van de rechthebbende).

Het laten zien van zoekresultaten n eigen software is dus geen probleem, maar daarna de content ook binnen eigen software laten zien (dus niet doorverwijzen naar de betreffende website zoals Google doet) is een schending van het auteursrecht: je maakt dan namelijk een kopie van de content en verspreidt de content. De rechthebbende auteur lijdt daarmee schade, vaak zelfs makkelijk aantoonbaar door misgelopen advertentie inkomsten op zijn website.



Rechtenforum.nl -> Informatie en technologie

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl