Splitsing en gemeenschappelijke voorziening
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Civiel recht

#1: Splitsing en gemeenschappelijke voorziening Auteur: mabel1 BerichtGeplaatst: za 25 mrt 2023 20:26
    —
Ik ben al lang niet meer actief geweest op dit forum (sorry!) maar nu kom ik een probleem tegen over een woning en schade door lekkage dat een voorbeeld is van iets wat zich tegenwoordig vaak voordoet en dat tegelijk érg ingewikkeld ligt. (Tenminste, dat denk ik.) Het lijkt me dat het in de kern gaat om rechten en plichten bij een voortdurend veranderende wet- en regelgeving.

In een 19e eeuwse wijk in Amsterdam staat een 'blokje' van vier, architectonisch samenhangende, panden. Een jaar of 15 geleden werden die panden, zowel verticaal als horizontaal, gesplitst om verkoop per verdieping mogelijk te maken; inmiddels wonen er zowel huurders als eigenaars.

Bij de splitsing werd echter een 'gemeenschappelijke voorziening' over het hoofd gezien: aan de voorzijde is er, om esthetische redenen, geen afvoer van regenwater; dat water wordt aan de achterzijde afgevoerd m.b.v. een buis die het water uit de goot aan de voorzijde afvoert naar de, nét iets lager gelegen, goot aan de achterzijde. Dat is dus voor alle vier panden één buis, die door de bovenverdieping van één van de vier panden loopt.
Die buis geeft telkenmale problemen.

Oorspronkelijk was de doorvoer geen buis maar een met zink beklede goot waarop houten deksels lagen. Het 'blokje' was toen nog in één hand, de bovenverdieping was toen nog een echte zolder en het was gemakkelijk om regelmatig de ingespoelde bladeren te verwijderen. Toen het zinkwerk begon te lekken is er, met meer oog voor de kosten dan voor de consequenties, een plastic buis in de goot gelegd. Die heeft niet alleen een veel kleinere diameter maar is ook geheel gesloten. Het verschot is bovendien klein.
Het gevolg: elke paar jaar een verstopping door bladeren (de straat heeft bomen aan weerszijden). Dit veroorzaakt lekkage en zeer aanzienlijke schade aan de ondergelegen verdieping.

Mijn vraag is dus: Wie is verantwoordelijk voor die schade?
En in het verlengde daarvan: Wie is verantwoordelijk voor het bladervrij houden van die buis? (Dat is nú n.l. een peperduur karwei geworden, enerzijds door de idiote aanleg en anderzijds door nieuwe ARBO-wetgeving waardoor er nu een hoogwerker aan te pas moet komen.)
Het antwoord op de vraag "Hoe regel je het zó dat schade in de toekomst vermeden wordt?" is m.i. grotendeels afhankelijk van het antwoord op bovenstaande vragen.

Bij voorbaat hartelijk dank voor suggesties.
Hans



Rechtenforum.nl -> Civiel recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl