Gebruikersnaam:   Wachtwoord:   Gratis Registreren | Wachtwoord vergeten?
Rechtenforum.nl
Rechtenforum.nl Rechtenforum.nl
 
Controle paneel
Registreren Registreren
Agenda Agenda
Help Help
Zoeken Zoeken
Inloggen Inloggen

Partners
Energie vergelijken
Internet vergelijken
Hypotheekadviseur
Q Scheidingsadviseurs
Vergelijk.com

Rechtsbronnen
Rechtspraak
Kamervragen
Kamerstukken
AMvBs
Beleidsregels
Circulaires
Koninklijke Besluiten
Ministeriële Regelingen
Regelingen PBO/OLBB
Regelingen ZBO
Reglementen van Orde
Rijkskoninklijke Besl.
Rijkswetten
Verdragen
Wetten Overzicht

Wettenbundel
Awb - Algm. w. best...
AWR - Algm. w. inz...
BW Boek 1 - Burg...
BW Boek 2 - Burg...
BW Boek 3 - Burg...
BW Boek 4 - Burg...
BW Boek 5 - Burg...
BW Boek 6 - Burg...
BW Boek 7 - Burg...
BW Boek 7a - Burg...
BW Boek 8 - Burg...
FW - Faillissement...
Gemw - Gemeente...
GW - Grondwet
KW - Kieswet
PW - Provinciewet
WW - Werkloosheid...
Wbp - Wet bescherm...
IB - Wet inkomstbel...
WAO - Wet op de arb..
WWB - W. werk & bij...
RV - W. v. Burgerlijk...
Sr - W. v. Strafrecht
Sv - W. v. Strafvor...

Visie
Werkgevers toch ...
Waarderingsperik...
Het verschonings...
Indirect discrim...
Een recht op ide...
» Visie insturen

Rechtennieuws.nl
Loods mag worden...
KPN bereikt akko...
Van der Steur wi...
AKD adviseert de...
Kneppelhout beno...
» Nieuws melden

Snellinks
EUR
OUNL
RuG
RUN
UL
UM
UU
UvA
UvT
VU
Meer links

Rechtenforum
Over Rechtenforum
Maak favoriet
Maak startpagina
Mail deze site
Link naar ons
Colofon
Meedoen
Feedback
Contact

Recente topics
Pretty Girls f...
Klacht tegen a...
Contact en str...
proces verbaal...
Res Nullius ?

Carrière
Boekel De Nerée
CMS DSB

Content Syndication


 
Het is nu do 23 mei 2024 16:49
Bekijk onbeantwoorde berichten

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Oplossingen voor geweld op school
Moderators: Michèle, Moderator Team

 
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1
Printvriendelijk | E-mail vriend(in) Vorige onderwerp | Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Leo Beek



Leeftijd: 123
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 380


BerichtGeplaatst: do 25 okt 2012 14:58    Onderwerp: Oplossingen voor geweld op school Reageer met quote Naar onder Naar boven



OPLOSSINGEN VOOR GEWELD OP SCHOOL

Sinds de seventies wordt onze Westerse cultuur gedomineerd door hyper-individualisme, hedonisme, verspilling, eenzijdig materialisme, roof- en vechtkapitalisme, doorgeschoten assertiviteit, criminaliteit en desinteresse voor het leed van anderen.

Deze waarden worden verheerlijkt door commerciële omroepen en commerciële reclames. Bijvoorbeeld door agressief cabaret, agressieve dj's. verheerlijking van verspilling, alcohol, drugs, agressieve rap-teksten, dieventaal, tattoos, gouden kettingen, videoclips over criminele pooiers omringd door mooie vrouwen, enz.



Ook feminisme en GGZ hebben bijgedragen aan hyper-egoïsme, doorgeschoten assertiviteit en conflict-cultuur.

Verklein de inkomensverschillen sterk, want mensen met weinig aangeboren capaciteiten hebben nu weinig kansen.

Verbiedt in massamedia verheerlijking van lichamelijk en geestelijk geweld, ook in de vorm van agressieve humor. Agressieve humor kan leiden tot desensitisatie van kijkers voor het psychisch leed van geweldsslachtoffers.

Verplicht alle amusementsprogramma's op radio en tv om bescheiden een boodschap te verwerken op het gebied van moraal, empathie, bescheidenheid en steun geven aan kwetsbaren. Dit is effectief volgens veel onderzoek. Zoek hierover via Google met combinaties van de volgende zoekwoorden: edutainment research behavior "social learning" violence.

Geef scholieren die zich langdurig ernstig misdragen minimaal 400 uur werkstraf na schooltijd via de strafrechter.

Geef ouders die herhaaldelijk leraren intimideren, minimaal 400 uur werkstraf plus een inkomensafhankelijke boete van duizenden euro's.

Verdubbel straffen verder bij elke herhaling.

Laat leraren een kleine videocamera (bodycam) op hun lichaam dragen, om ernstig wangedrag op te nemen, als bewijs voor de rechter.

Vorm op scholen onbetaalde toezichtteams van elk 2-6 leerlingen met beschermende kleding, portofoon en videocamera op hun kleding. Laat alle leerlingen daaraan bij toerbeurt meedoen, na speciale training daartoe via internetvideo's. Die toezichtteams moeten vanaf 15 jaar ook rond de scholen lopen, in contact met de politie. Dat is een goede lichaamsbeweging en maakt leerlingen meer bewust van moraal en geeft hen meer verantwoordelijkheidsgevoel.

Geef elke leerling een oudere leerling als persoonlijke mentor. Geef leerlingen daartoe een opleiding via video.

Verplicht leerlingen tot sociale stages buiten school.

Beperk basisscholen en middelbare scholen tot maximaal 500 leerlingen.

Geef middelbaar onderwijs via het systeem van 'flipped classroom'. Leerlingen bekijken daarbij de lessen thuis via webvideo's, en leren ook via educatieve webfora en digitale leergames. Daardoor hebben de leraren op school veel tijd voor individuele leerlingbegeleiding, oudergesprekken, moraal en pestpreventie.

Vervang een deel van de leraren door schoolpolitieagenten, maatschappelijk werkers en pedagogen op school en pestpreventie-experts.

Zet de meest agressieve leerlingen op school bij elkaar, in een aparte klas onder leiding van een gespecialiseerde en zeer sterke begeleider. Combineer dat met 'flipped classroom'.

Geef via scholen les in EHBO,opvoeding en in het geven van deskundige en empathische steun bij psychische, medische, financiële en andere problemen en ongelukken en rampen.

Stop onnodige schoolvakken zoals Frans, Grieks, Latijn, tekenen, handvaardigheid, kunstzinnige vorming en literatuurgeschiedenis.

Streef in Europees verband naar slechts één voertaal: Engels. Daardoor is er op school veel meer tijd voor lessen op gebied van moraal, GGZ en het bieden van onderlinge steun.

Laat scholen schoonmaken en schooltuinen onderhouden door leerlingen zelf. Dat is een goede lichaamsbeweging, geeft hen meer verantwoordelijkheidsgevoel voor het schoolgebouw en bespaart op schoonmaakkosten en op kosten voor gymnastiekleraren.

Pestpreventie moet niet gaan om weerbaarheidstraining van pestslachtoffers, maar om het stimuleren van de 'zwijgende meerderheid' in de klas tot het beschermen van pestslachtoffers. Zie daarover publicaties van Bob van der Meer en Dan Olweus, op basis van onderzoek op dit gebied.

Stem SP.


Laatst aangepast door Leo Beek op ma 26 nov 2012 19:37, in totaal 2 keer bewerkt
Bekijk profiel Stuur privé bericht
quilja



Leeftijd: 49
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Stier


Berichten: 79


BerichtGeplaatst: do 25 okt 2012 21:04    Onderwerp: Reageer met quote Naar onder Naar boven

Weet je zeker dat we geen militairen moeten inzetten?
(Sorry, kon het even niet laten)

Als het gaat om het terugbrengen van (ouderwetse?) normen en waarden, dan ben ik zomaar met je eens dat er een en ander moet veranderen.
Ik ben het niet zonder meer eens met je voorstellen, maar ik ben wel van mening dat er al veel te lang veel te veel bezuinigd wordt op onderwijs en zorg, het fundament van de samenleving.

Ik heb de indruk dat je het werkelijke probleem wel ziet, maar dat je vooral bezig bent met zoeken naar mogelijkheden de symptomen of gevolgen te bestrijden.
Natuurlijk moeten die ook bestreden worden, maar daarmee is het probleem niet opgelost.

Ik zou veel liever zien dat het probleem opgelost werd. Dan verdwijnen de symptomen namelijk ook wel, hoewel waarschijnlijk niet voor 100%.

Voorbeeld: Als ik, als gevolg van een ziekte, pijn in mijn hand heb, kan ik mijn hand laten amputeren. Dan heb ik geen pijn meer in mijn hand. Maar ik ben nog steeds ziek.
Als de ziekte bestreden zou worden, zou de pijn in mijn hand ook minder worden en misschien zelfs verdwijnen.

Qua technologie zijn we misschien vooruit gegaan, maar verder is Nederland weinig veranderd sinds de Middeleeuwen. De rijken worden nog steeds rijker ten koste van de armen die steeds armer worden.
Het grote verschil is dat het volk vroeger brood en spelen kreeg en tegenwoordig alleen nog maar spelen.
Hoe het volk aan brood komt, zal iedereen worst zijn.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Leo Beek



Leeftijd: 123
Geslacht: Man
Sterrenbeeld: Tweelingen


Berichten: 380


BerichtGeplaatst: di 20 nov 2012 4:15    Onderwerp: Jongerentoezichtteam helpt tegen jongerenoverlast Reageer met quote Naar onder Naar boven

Jongerentoezichtteam helpt tegen jongerenoverlast

Video: 'Jongeren Toezicht Team Arnhem: einde aan overlast'
www.youtube.com/watch?v=7zjREjdt1HM

Maak jongeren die overlast veroorzaken zelf onderdeel van de oplossing; dat is de gedachte achter het Jongeren Toezicht Team Arnhem (JTTA). Het begon in zwembad De Grote Koppel in de wijk Malburgen. Nu draaien teams van JTTA mee bij voetbalwedstrijden in het Gelredome en verzorgen zij toezicht bij allerlei evenementen door de hele stad.

Meedoen als oplossing
Hoe buig je iets negatiefs om naar iets positiefs? Met die vraag worstelde men bij Zwembad De Grote Koppel. Een groep jongeren veroorzaakte er flinke overlast en het inhuren van een beveiligingsbedrijf leidde ook niet tot de gewenste rust. De badmeester, de wijkagent en een jongerenwerker bedachten samen de oplossing. De overlastveroorzakers werden gevraagd om mee te draaien als toezichthouders in het zwembad.

Succes
De resultaten zijn spectaculair; waar het Jongeren Toezicht Team actief is, is er geen overlast meer. Sinds 2008 spelen de jongeren ook een rol bij de thuiswedstrijden van Vitesse en bij clubevenementen in het Gelredome. Dat geeft het team nog meer gezag en status. De jongeren krijgen een vrijwilligersvergoeding en dragen een herkenbare outfit. Jongerenwerkers werven jongeren voor de teams op straat en in de jongerencentra. Maar jongeren melden zich ook zelf aan. In totaal draaien er nu dertig jongeren mee.

Doelgroep
Een Jongeren Toezicht Team bestaat uit tien jongeren die samen toezicht op een locatie of bij een evenement verzorgen. In de groep bestaat een duidelijk hiërarchie. Vijf jongeren zijn ervaren toezichthouders en draaien al langer mee. Drie plaatsen zijn gereserveerd voor nieuwkomers en jongeren waarvan nog niet duidelijk is of zij kunnen omgaan met hun verantwoordelijkheid. De laatste twee plaatsen worden gevuld door jongeren die via de reclassering bij het project zijn betrokken.

Praat mee!
Professionals praten mee over methodisch werken. Het Jongeren Toezicht Team Arnhem is geselecteerd voor het programma REIS (Regionale Effectieve Interventies Samenwerkingsverbanden). REIS zet 15 methoden in de spotlights. Van elke methode is een filmpje gemaakt. Iedere film eindigt met een stelling om de discussie op gang te brengen. Kijk ook in het forum van het thema REIS. (voor deelnemers Platform).

Het Jongeren Toezicht Team Arnhem (JTTA) is een initiatief van onder andere Welzijnsorganisatie Rijnstad.
www.mogroep.nl/index.php?p=959555

Video: Schoolwacht project succesvol - Overbosch college Den Haag
www.youtube.com/watch?v=t4t6WVdZ4tk

Video: Schoolwacht in Naaldwijk
www.youtube.com/watch?v=WRubHJ_TB44

Wat is Schoolwacht?
Schoolwacht is een project om overlast door scholieren tegen te gaan. Schoolwachten zijn leerlingen die tijdens de pauzes controleren of andere scholieren zich wel gedragen. Schoolwacht is een project dat erop gericht is om leerlingen in te schakelen en verantwoordelijkheid te geven bij het vertonen van gewenst gedrag en het tegengaan van ongewenst gedrag op school en in de maatschappij.

Alle leerlingen die deelnemen worden daarin getraind. De medewerkers van de school zullen hierbij een voorbeeldfunctie hebben. De training is erop gericht dat leerlingen kennis en inzicht krijgen in sociale vaardigheden en normen en waarden.

Vragen die in de training aan bod komen:

• Hoe gedragen we ons tegenover elkaar?
• Hoe spreken we elkaar aan?
• Hoe zorgen we met elkaar dat de school en de schoolomgeving opgeruimd blijven?
• Hoe stellen we ons op tegenover gasten en bezoekers?
• Hoe accepteren en respecteren we elkaar?
• Hoe tonen we respect voor de spullen van een ander?

Er zijn leerlingen (en volwassenen) die van nature de regels toepassen. Anderen hebben meer moeite met het naleven van de regels. Soms zijn leerlingen zich simpelweg niet bewust van hun negatief gedrag of hun grof taalgebruik. Toch voelen zij de behoefte om elkaar te respecteren en normaal tegen elkaar te doen.

Leerlingen worden in de training van 5Elements door middel van rollenspelen geconfronteerd met hun eigen (a-sociale) gedrag. Hen wordt geleerd om medeleerlingen aan te spreken op a-sociaal gedrag en dit om te buigen in sociaal gedrag. De leerlingen die het schoolwachtprogramma’ volgen krijgen lessen in sociale vaardigheden, normen en waarden.

Om leerlingen goed voor te bereiden krijgen zij vanaf de eerste klas lessen waarin zij vertrouwd gemaakt worden met de regels op school en leren ze hoe ze met elkaar horen om te gaan. Dat gebeurt met theorielessen in de eerste klas. In de tweede en derde klas komen daar rollenspellen bij en andere praktijkoefeningen. Leerlingen uit de vierde klas zijn bij toerbeurt in functie als schoolwacht.

Gekleed in een blauwe jas met een portofoon in de hand lopen ze met zijn tweeën rond tijdens de pauze en kijken of iedereen de regels van de school respecteert. Zo niet, dan worden de schoolwachten geacht leerlingen op hun gedrag aan te spreken. Als sanctiemogelijkheid is er de gele of rode kaart.

Ruzies en pesterijen voorkomen, zorgen dat er niets wordt vernield en leerlingen wegsturen op plekken waar ze niet mogen komen, zijn de taken van de schoolwacht. Bij ontoelaatbaar gedrag deelt de schoolwacht een gele kaart uit. En twee keer geel is rood. Schoolwachten zullen het toezicht zeker niet alleen moeten houden maar worden volop ondersteund door het conciërge/ leraren team. Halverwege het schooljaar moeten de derdeklassers de vierdeklassers gaan vervangen omdat dan de examenperiode begint.

Het voordeel van het inzetten van leerlingen voor surveillance, is dat zij de taal van de leerlingen spreken tevens zien de schoolwachten vanuit een ander perspectief hoe medeleerlingen zich gedragen.

Als leerlingen de taak schoolwacht met goed gevolg hebben doorlopen en de geleerde sociale vaardigheden kunnen toepassen, krijgen ze tijdens de diploma-uitreiking ook een ‘schoolwachtcertificaat’.
www.schoolwacht.nl/

Meer informatie:
www.schoolenveiligheid.nl/NR/rdonlyres/CC0ABECA-8586-4AC8-B56F-85BC910BE011/0/Veiligvoelenbuitendeklasvo001.PDF

Nog veel meer websites over toezichtteams van leerlingen:
https://www.google.nl/search?q=schoolwacht+leerlingen+school+toezicht&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

Stem SP.
Bekijk profiel Stuur privé bericht
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie Pagina 1 van 1

Tijden zijn in GMT + 2 uur


Wie zijn er online?
Leden op dit forum: Geen

U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
U mag geen reacties plaatsen
U mag uw berichten niet bewerken
U mag uw berichten niet verwijderen
U mag niet stemmen in polls

Ga naar:  



Home | Over Rechtenforum.nl | Agenda | Visie | Downloads | Links | Mail deze site | Contact

Sites: Rechtennieuws.nl | Jure.nl | Maxius.nl | Parlis.nl | Rechtenforum.nl | Juridischeagenda.nl | Juridica.nl | MijnWetten.nl | AdvocatenZoeken.nl

© 2003 - 2018 Rechtenforum.nl | Gebruiksvoorwaarden | Privacyverklaring | RSS feeds