consignatiedienst
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

#1: consignatiedienst Auteur: hado BerichtGeplaatst: di 17 apr 2018 21:02
    —
mijn baas wil mij ontslaan als ik niet akkoord ga met Consignatiedienst\salavagedienst. Hij zegt dat ik het verplicht ben door artikel 6 van mijn arbeidscontract. Het enige wat hierin staat is dat mijn bedrijf gerechtigd is tot geven van overwerk. Indien de omstandigheden dit eisen kan ik s nachts en in het weekend opgeroepen worden. Ik werk al 14 jaar voor dit bedrijf, part time, en nooit een salvage dienst hoeven draaien, omdat ik dus part time werk(16 uur). Volgens mijn cao ben ik dit niet verplicht indien anders afgesproken:
SCHOONMAAK- EN
GLAZENWASSERSBEDRIJF
ARTIKEL 17
CONSIGNATIE
1. De (ambulant)objectleider die buiten de overeengekomen werktijd direct oproepbaar moet zijn,
ontvangt een consignatietoeslag van € 1,- bruto per geconsigneerd uur.
2. Voor de overige werknemers geldt dat er geen verplichte bereikbaarheid buiten werktijd van
toepassing is, tenzij in overleg met de werknemer andere afspraken zijn gemaakt. Ben ik verplicht om consignatiediensten te draaien? Mag mij baas mij hiervoor ontslaan indien ik weiger?

#2:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: wo 18 apr 2018 8:57
    —
U ben dus geen objectleider, begrijp ik.

Dan kunnen er in overleg andere afspraken worden gemaakt, aldus uw cao.
Dat is best vaag geformuleerd, dus ik geef u wat richtlijnen.

Het is voor het bepalen van uw rechten en plichten - onder meer - van belang wat er over wijzigen van functie / arbeidsvoorwaarden / werktijden / standplaats (locatie) e.d. in uw arbeidsovereenkomst en eventuele reglement / cao staat.
Het algemene uitgangspunt is dat een werkgever zoiets niet mag wijzigen zonder voorafgaande toestemming van de werknemer.

Er zijn wel uitzonderingen:
1. Is een eenzijdig wijzigingsbeding overeengekomen, dan heeft de werkgever geen voorafgaande toestemming nodig van de werknemer om de arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Tenminste:
•Het wijzigingsbeding dient schriftelijk te zijn overeengekomen. Het beding kan staan in de arbeidsovereenkomst, de CAO of een personeelsgids die van toepassing is verklaard.
•De werkgever dient een zwaarwichtig belang te hebben bij de wijziging, bijvoorbeeld om een mogelijk faillissement of ontslagen af te wenden. En dit werkgeversbelang dient zwaarder te wegen dan het belang van de werknemer, zodat het belang van de werknemer dient te wijken.

2. Indien geen eenzijdig wijzigingsbeding is vastgelegd, zijn er echter ook nog wel mogelijkheden voor de werkgever. Uit de rechtspraak blijkt wel van strikte voorwaarden:

•Er moet sprake zijn van gewijzigde omstandigheden, welke voldoende aanleiding vormen voor het doen van een voorstel om de voorwaarden te wijzigen;
•Het voorstel moet redelijk zijn, gezien alle omstandigheden van het geval.
•Van de werknemer kan in alle redelijkheid gevergd worden, dat hij het voorstel aanvaardt.
Of de wijziging redelijk is, hangt onder meer af van:
• De aard van de gewijzigde omstandigheden. Een rechter zal een voorstel sneller redelijk achten, indien werkgever kan aantonen dat er in het bedrijf sprake is van zware bedrijfseconomische problemen. Een voorbeeld is aanbieden van een lagere functie om het ontslag van de werknemer te voorkomen.
• De aard en ingrijpendheid van de wijziging. Zo kan het wijzigen van de functie aanzienlijk ingrijpender zijn dan het afschaffen van een bonus.
• Het belang van de werkgever. Grote financiële problemen kunnen een gerechtvaardigd belang vormen, verhoging van de winst niet.
• Het belang van de werknemer bij niet-wijzigen. Bij overplaatsing kan bijvoorbeeld een rol spelen dat wegens persoonlijke omstandigheden de werknemer niet ver kan reizen. Of er is sprake van zorgtaken.
• Is er een redelijke afbouwregeling mogelijk?
• Kijk er ook naar of er een CAO van toepassing is (daarvan mag niet worden afgeweken, alhoewel bij een minimum cao wel in positieve zin), of dat een eventuele OR geraadpleegd moet worden of zelfs moet instemmen.
• En is de wijziging collectief of individueel?

Het is dus het beste om met een arbeidsrechtjurist te overleggen over uw specifieke situatie en omstandigheden.

#3:  Auteur: hado BerichtGeplaatst: wo 18 apr 2018 19:13
    —
er is geen eenzijdig wijzigingsbeding overeen gekomen. Mijn baas wil dit wel doen heeft hij aangegeven per aangetekende brief, hij wil dat ik akkoord ga anders wil hij het contract ontbinden vermeld hij. Ik wil dit weigeren kan hij mij hiervoor gerechtigd ontslaan? Ik heb een contract van onbepaalde tijd


Maar voor de duidelijkheid er is toch een duidelijk verschil tussen overwerk of consignatiedienst? Hij heeft het maar over art.6 die zegt dat overwerk verplicht is.

#4:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: do 19 apr 2018 10:25
    —
Het gaat hier niet om overwerk. En waarschijnlijk kunt u hierom niet worden ontslagen. Maar dat kan alleen goed beoordeeld worden aan de hand van het volledige dossier en kennis van alle omstandigheden. Schakel een arbeidsrechtjurist in.



Rechtenforum.nl -> Rechtshulp

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl