Kan de CAO een rechtsbron zijn; mag subdelegatie aan CAO?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: Kan de CAO een rechtsbron zijn; mag subdelegatie aan CAO? Auteur: wardtmar BerichtGeplaatst: vr 22 sep 2017 22:34
    —
In de WKO wordt gedelegeerd aan de Kroon, die vervolgens aan de minister subdelegeert welke in de Regeling Kwaliteit Kinderopvang verwijst naar de CAO (die wel algemeen verbindend verklaard is/wordt)

Is daarmee de CAO een rechtsbron op basis waarvan de gemeente mag handhaven? Of mag een gemeente uitsluitend handhaven op basis van AVV's uitgevaardigd door een overheidslichaam?

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 24 sep 2017 23:24
    —
Ik vermoed dat de Regeling van de relevante CAO bepalingen "algemeen geldende normen" maakt die echter geen "algemeen verbindend voorschriften" zijn in de zin van, bijvoorbeeld, de Bekendmakingswet. Zie HR 22 juni 2012, ECLI:NL:HR:2012:BW0393 (over de status van NEN-normen).

Aan de andere kant lijkt het in dat arrest vooral om technische normen te gaan.

#3:  Auteur: wardtmar BerichtGeplaatst: ma 25 sep 2017 0:05
    —
Dat is een interessante invalshoek. Dat arrest lezende begrijp ik dat de Woningwet heel duidelijk delegeert en ook ruimte laat om te verwijzen naar dit soort algemeen geldende normen.

Nu de AmvB dat bij de Kinderopvang niet doet, (geen bij of krachtens maar slechts " bij" ) mag de minister dan verwijzen op deze manier:

"De beroepskwalificatie-eisen en bewijsstukken die voor pedagogisch beleidsmedewerkers worden genoemd in de meest recent aangevangen collectieve arbeidsovereenkomst kinderopvang en de meest recent aangevangen collectieve arbeidsovereenkomst welzijn en maatschappelijke dienstverlening worden aangemerkt als beroepskwalificatie-eisen en bewijsstukken voor een passende opleiding als bedoeld in artikel 15, derde lid, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzaalwerk."

Dit op basis van de volgende subdelegatie: " Bij ministeriële regeling worden nadere regels gesteld met betrekking tot de opleidingseisen waaraan pedagogisch beleidsmedewerkers voldoen."



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl