Onderdelenfuik en grondenfuik
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

#1: Onderdelenfuik en grondenfuik Auteur: brenda123 BerichtGeplaatst: do 22 jun 2017 15:06
    —
Wat zijn nou precies de onderdelenfuik en de grondenfuik en wat is het verschil hiertussen?

#2:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: zo 25 jun 2017 16:45
    —
Onderdelenfuik betekent dat je geen nieuwe onderdelen van het besluit kunt aanvallen.

Grondenfuik betekent dat je een reeds aangevochten onderdeel niet op een nieuwe grond kunt aanvallen. Zo'n grond kan bijvoorbeeld zijn strijd met een wettelijke bepaling (een andere dan eerder aangevoerd).

Dus "onderdelen" zijn de onderdelen van het besluit. Vaak zal een besluit maar één onderdeel hebben (weigering van de aangevraagde visvergunning) en speelt de onderdelenfuik dus geen rol.

Gronden zijn de redenen die je aanvoert waarom de bestreden onderdelen volgens jou niet rechtmatig zijn of heroverwogen dienen te worden.

Het is dus heel eenvoudig om "onderdeel" en "grond" uit elkaar te houden. Het zijn twee heel verschillende begrippen.

Het is lastiger om te bepalen wat precies de verschillende "onderdelen" van een besluit zijn. Het is ook lastiger om te bepalen of twee aangevoerde redenen dezelfde "grond" zijn of verschillende "gronden" vormen.

#3:  Auteur: V&VD BerichtGeplaatst: di 27 jun 2017 19:42
    —
Afdeling d.d. 4 februari 2010 (JB 2010/29)
Dit artikel moet, gelet op de geschiedenis van totstandkoming ervan (kamerstukken II 2003/04, 29421, nr. 3, blz. 5 e.v. en nr. 11) aldus worden uitgelegd dat een belanghebbende slechts beroep kan instellen tegen onderdelen van een besluit waartegen hij bezwaar heeft gemaakt, tenzij hem redelijkerwijs niet kan worden verweten tegen een onderdeel geen bezwaar te hebben gemaakt.

Het besluit van 22 december 2006 tot verlening van vrijstelling moet voor de toepassing van artikel 6:13 Awb worden aangemerkt als één besluit, dat zich niet laat opdelen in meerdere besluitonderdelen. Hetzelfde geldt voor het besluit van 29 december 2006 inzake de bouwvergunning. Nu het bezwaarschrift van [appellante] is gericht tegen beide besluiten staat artikel 6:13 van de Awb er niet aan in de weg dat in beroep nieuwe gronden tegen deze besluiten worden aangevoerd



Rechtenforum.nl -> Bestuursrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl