Enorme boete na één dag laattijdig huurontvangst
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Civiel recht

#1: Enorme boete na één dag laattijdig huurontvangst Auteur: Lucazvdw BerichtGeplaatst: zo 28 mei 2017 9:43
    —
Ik heb in Nederland als student voor 3 maanden een kamer gehoord aan een redelijk hoge prijs/maand.

In het contract staat dat de huur iedere maand op of vóór de 26e van de maand betaalt moest worden. Vanaf dag één dat te laat zou zijn, zou er 50% van de huur bij komen + vanaf de 2e dag €25/per dag die te laat betaald werd.

Op 20 februari was ik ingetrokken en moest ik direct dezelfde dag nog de waarborg en een halve maand huur betalen. Oké prima geen probleem dacht ik. Direct 3 dagen daarna krijg ik al waarschuwingen/bedreigende berichten dat de huur van de 2e maand ook al direct betaalt moest worden (zonder enige flexibiliteit).
Ik had nog geen Nederlandse bankrekening, dus ik moest de overschrijving doen vanuit mijn Fortis bank. Ik doe dus op 24e van februari de betaling, maar deze komt pas aan op 28 februari op de persoon zijn bankrekening. Dit heeft 4 dagen geduurd omdat er weekend tussen zat + natuurlijk internationaal.

Hier zijn ze nu een enorm spel van aan het maken, en ik vind dit eigenlijk niet echt kunnen. Ze willen mij dus 50% van de waarborg wegnemen omdat ik 'te laat' betaald zou hebben (terwijl de 24e gewoon netjes voor 26e is).. Ik heb al de rest altijd netjes betaald. Zelfs de eerste maandhuur heb ik voor de 26e voldaan, maar dat het zo laat op hun rekening aankomt kan ik toch helemaal niets aan doen?

In het contract staat dat het bedrag vóór de 26e van de maand voldaan moet worden. Voldaan als in, betaald. denk ik dan.

Ook is 50% van de huur direct betalen omdat je één dag te laat bent vrij onredelijk, of vergis ik mij.

Graag enig advies hierover. Bedankt!

#2:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: zo 28 mei 2017 10:32
    —
De huur is pas voldaan op het moment dat het geld door de verhuurder is ontvangen. Dus wat u stelt klopt niet.
Maar, wat verhuurder doet kan helemaal niet. De boete is exorbitant hoog, dus onredelijk.
Bovendien moest u eerst nog in de gelegenheid worden gesteld om zonder bijkomende kosten alsnog binnen 14 dagen de huur te voldoen (de zogenaamde veertiendagenbrief).

Wijs ze op de wet en vorder de waarborgsom terug aan het einde van de huurperiode.

#3:  Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: di 30 mei 2017 1:21
    —
https://vastgoedjournaal.nl/news/21025/column-het-boetebeding-in-de-huurovereenkomst-onder-vuur-
Quote:
Boetebeding woonruimte
Op basis van het Europese recht heeft het Hof van Justitie in Luxemburg geoordeeld dat de boete van €25,- per dag die in het Nederlandse ROZ-model woonruimte is opgenomen oneerlijk is. Het gevolg van de beoordeling als oneerlijk is dat het beding niet meer geldt, ook al matigt de verhuurder de boete zelf tot een boete van een paar dagen (in plaats van de weken huurachterstand die een huurder soms heeft). Omdat nog veel verhuurders met dit verouderde ROZ-model of een vergelijkbare clausule werken zal de boete vaak niet geïncasseerd kunnen worden.

Een halve maandhuur als boete in rekening brengen bij een minimale overschrijding van de betaaltermijn is uiteraard nog veel minder redelijk.

Het boetebeding in jouw huurcontract is dus ongeldig.

Verder vraag ik me af of de verhuurder recht van klagen heeft wanneer de maandhuur vóór het begin van de maand is betaald. Je huurovereenkomst zegt dan wel dat de huur uiterlijk op de 26e moet zijn betaald, maar is dat wel rechtsgeldig? Wat als je huurcontract zou bepalen dat de huur 3 maanden vooraf moet worden betaald? Er moet ergens een grens zijn en de grens lijkt mij: de eerste dag van de maand. Maar misschien zie ik dit verkeerd.

#4:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: di 30 mei 2017 10:54
    —
Artikel 7:212 BW bepaalt dat men vrij is het tijdstip van betaling van de huur overeen te komen:

De huurder is verplicht de tegenprestatie op de overeengekomen wijze en tijdstippen te voldoen.



Rechtenforum.nl -> Civiel recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl