30% regeling - Definitie van "ingekomen werknemer"
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Fiscaal recht

#1: 30% regeling - Definitie van "ingekomen werknemer" Auteur: HWhm BerichtGeplaatst: wo 20 jul 2016 13:19
    —
Hallo!

Om voor de 30%-regeling in aanmerking te komen dient een werknemer aan een aantal voorwaarden te voldoen. Art. 10e, tweede lid, van het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 definieert een "ingekomen werknemer" als volgt:

Quote:
..die in meer dan twee derde van de periode van 24 maanden voorafgaand aan de aanvang van de tewerkstelling in Nederland woonachtig was op een afstand van meer dan 150 kilometer van de grens van Nederland exclusief de territoriale zee van Nederland en de exclusieve economische zone van het Koninkrijk, bedoeld in artikel 1 van de Rijkswet instelling exclusieve economische zone.


Mijn vraag is concreet hoe de inspecteur en de belastingrechter het begrip "wonen" definiëren. Gaat de belastingrechter uitsluitend van de gegevens afkomstig uit de BRP/GBA uit of bestaat er tevens ruimte om ander bewijsmateriaal waaruit de feitelijke woonplaats van de werknemer blijkt te betrekken?

Zo is het bijvoorbeeld denkbaar dat een werknemer eerder in Nederland woonachtig was, maar het heeft nagelaten om zich uit de BRP uit te schrijven. Ze schrijft zich vervolgens bij een andere gemeente in het buitenland in en treedt bij een buitenlandse werkgever in dienst. Waar 'woont' deze werknemer in de zin van art. 10e Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965?

Ik heb er geen enkele uitspraak over kunnen vinden. Heeft er iemand ervaring mee?

#2:  Auteur: Ronald78 BerichtGeplaatst: wo 20 jul 2016 15:22
    —
het gaat om de feitelijke woonplaats volgens art. 4 AWR: "Waar iemand woont [...] wordt naar de omstandigheden beoordeeld". Daarbij is de BRP een indicatie, maar niet doorslaggevend. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld het fiscale partnerbegrip in de IB, waar expliciet als voorwaarde wordt gesteld dat de (ongehuwde) partners op hetzelfde adres moeten staan ingeschreven in de BRP.



Rechtenforum.nl -> Fiscaal recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl