Functioneringsgesprek na afgewezen ontslag
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: Functioneringsgesprek na afgewezen ontslag Auteur: amsterdagm1981 BerichtGeplaatst: wo 06 apr 2016 17:59
    —
Er is zitting geweest. De werkgever is in het ongelijk gesteld omdat het dossier over de werknemer geheel leeg is. Er is niets aangedragen,
nu een twee weken later wordt ineens een functionerings gesprek gehouden.

De werkgever heeft in de rechtszaak al aangegeven de werknemer weg te willen hebben.
wat is de waarde van dit functioneringsgesprek?

#2:  Auteur: Vermeulen_J BerichtGeplaatst: vr 08 apr 2016 13:36
    —
Dossierforming Smile. En het zal me dan ook niks verbazen als het een negatieve beoordeling wordt, want anders heb je nog geen poot om op te staan.

Zoals dus blijkt kun je met een leeg dossier en een verderest goed functionerende werknemer weinig beginnen anders dan een 'dealtje' te maken. Met andere woorden vragen of een medewerker weg wilt gaan en daar een bonus tegenover te zetten.

Maar het ligt allemaal aan de werkrelatie en hoe met elkaar wordt omgegaan. Een onhoudbare situatie is altijd wel vanaf te komen, maar dan moet je dat wel kunnen onderbouwen. Als er geen (onderbouwde) reden is voor ontslag dan kan het je zelfs duur komen te staan als werkgever vanwege de onslagvergoeding.

Blijkbaar wil de werkgever dus niet al te hard af van de medewerker (kost blijkbaar te veel geld) en lijkt het allemaal mee te vallen als er geen dossier is opgebouwd. Maar veel feiten ontbreken om daar verder een goed oordeel over te hebben.

#3: dossier Auteur: amsterdagm1981 BerichtGeplaatst: vr 08 apr 2016 17:28
    —
er word gepest.
Bossing.
Al zo een twee jaar wordt er druk uitgeoefend door bv.
terugzetten loon
weigeren verlof
etc etc

Er is niet bereid meer dan transitievergoeding te bepalen.

#4:  Auteur: Vermeulen_J BerichtGeplaatst: vr 08 apr 2016 23:00
    —
Ik spreek uit ervaring dat het hier gewoon om een gevalletje wegpesten gaat. Tenslotte is het het goedkoopst voor de werkgever als een werknemer zelf ontslag neemt.

Er zijn enkele opties:

- Werknemer accepteert het gedrag van de werkgever en wacht af totdat er een ontslagprocedure wordt gestart, met alle nodige formaliteiten zoals slechte functioneringsgesprekken en maanden van 'gezeik' tot gevolg.

- Werknemer neemt zelf ontslag.

- Werknemer gaat in overleg met werkgever over mogelijk ontslag met wederzijds goedvinden. Veel meer dan een transitievergoeding is er dan waarschijnlijk niet te halen, maar denk hierbij wel aan een WW uitkering mocht je geen ander werk kunnen vinden.
Ik durf niet met zekerheid te zeggen of je nog recht hebt op WW als je zelf ontslag neemt (in principe niet), en een werkgever zal daar ook niet al te happig op zijn omdat die ook meebetaald aan die WW.

#5: ww Auteur: amsterdagm1981 BerichtGeplaatst: za 09 apr 2016 0:05
    —
Wat betaald de werkgever mee aan de ww dan?

#6: ww Auteur: amsterdagm1981 BerichtGeplaatst: zo 10 apr 2016 11:21
    —
Klopt het dat de oud werkgever de uwv de eerste 6 maanden moet vergoedden in dit geval?

#7:  Auteur: Vermeulen_J BerichtGeplaatst: wo 20 apr 2016 13:12
    —
Als je zelf weg gaat / ontslag neemt dan heb je sowieso geen recht op WW. En ontslag op staande voet (omdat je het zelf verpruts) kan nog wel eens voor verminderde transitie vergoeding zorgen.

Er zullen vast mogelijkheden zijn om weg te komen uit een onhoudbare werksituatie met recht op WW, maar ook dan zul je het bij een rechter goed moeten kunnen onderbouwen. Ergo zelf een dossier opbouwen van het bedrijf.

internet zal hier wel het een en ander over vertellen evenals of een medewerker (gedeeltelijk) meebetaald aan jouw WW uitkering.
Liggend aan je dienstjaren is WW overigens geen langlopend iets.
Als je er maar een paar jaar hebt gewerkt is de WW duur in maanden ongeveer gelijk aan het aantal dienstjaren.

#8: ziek Auteur: amsterdagm1981 BerichtGeplaatst: do 21 apr 2016 20:29
    —
als je je ziek meld na 1,5 jaar stress , hoe gaat de procedure dan?

#9:  Auteur: Vermeulen_J BerichtGeplaatst: ma 25 apr 2016 13:07
    —
Alle partijen zullen dan vast wel weten hoe de vork in de steel zit, maar officieel gaat dat via de kanalen die daarvoor bedoelt zijn.
Als jij je ziek meld en de werkgever twijfeld hier aan dan zal de bedrijfsarta worden ingeschakeld. Als hier uit blijkt dat je daadwerkelijk op dat moment arbeidsongeschikt bent voor ziekte dan is dat het waar de werkgever het mee moet doen.

Als je al enige geschillen achter de rug hebt dan kan de werkgever uiteraard denken dat je ziek bent om het ziekzijn (met alle rechten en plichten die je daar bij hebt), lijkt me dat als de werkgever een goede zaak heeft hij wel bij een rechter kan aankloppen dat er iets niet in de haak is.

Je zal gezien de geschiedenis de schijn tegen je hebben als je je ineens ziek meld, maar ik kan niet in mijn glazen bol zien hoe de praktijk hierin zal uitpakken.

#10:  Auteur: Firestarter BerichtGeplaatst: wo 11 mei 2016 11:35
    —
Ik vraag me af of je in de eerdere procedure niet had kunnen aansturen op een andere uitkomst. Je hebt nu dan wel recht op loon, maar een werkgever die je weg wil pesten. Dit kun je niet winnen…
Je kunt je alleen maar ziek melden als je gesteund wordt door een arts (bijvoorbeeld huisarts). Bedrijfsartsen zullen alleen maar bijdragen aan de pesterijen en waarschijnlijk niet bevestigen dat je ziek bent. Waarna dan in je dossier staat dat je je ziek meldde zonder reden.

In uitzonderingsgevallen kun je trouwens wel zelf ontslag nemen en toch recht hebben op een WW-uitkering: http://www.salarisnet.nl/Jurisprudentie/Algemeen/2013/9/Vrijwillig-vertrekken-en-toch-WW-1371129W/
Ook uit de volgende 2 uitspraken van de Centrale Raad van Beroep blijkt dat een werknemer ontslag kan nemen maar toch recht had op een WW-uitkering.
CRvB 19 maart 2014, USZ 2014/113: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2014:895
De volgende uitspraak is wat bizar. De werknemer moest zelf per 1-9-2010 ontslag nemen, omdat hij schuldig was aan diefstal op zijn werk. De werknemer meldde zich doodleuk op 2-8-2010 ziek en kreeg vervolgens ook nog vanaf 30-7-2012 een WW-uitkering van het UWV. CRvB 21 oktober 2015, USZ 2016/4: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2015:4106
Dat dit heel uitzonderlijk is, blijkt uit de volgende uitspraak, waar bij herhaling te laat loon betaald werd, maar de werknemer toch geen recht had op een WW-uitkering omdat hij zelf ontslag nam: http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:CRVB:2003:AO0353

#11: vraag Auteur: amsterdagm1981 BerichtGeplaatst: wo 11 mei 2016 17:28
    —
mijn collegas vragen regelmatig naar de stand van zaken. Mijn werkgever wil niet dat ik er iets over zeg. Het is werkgerelateerd kan hij dit verbieden?

#12:  Auteur: Vermeulen_J BerichtGeplaatst: wo 25 mei 2016 12:47
    —
De werkgever kan het allicht verbieden. In het kader van dat je slecht over je werkgever spreekt en daardoor een slecht beeld neerzet van het bedrijf of de leidinggevende in kwestie.

Of en hoe je daar zelf gehoor aan geeft is aan jezelf. Je kan je je mening temperen. Liggend aan de verhouding met collega's moet je zelf inschatten wat je verteld, er kunnen natuurlijk bruinwerkers of nsb-ers tussenzitten die het doorspelen aan de werkgever.

Beperkt het anders tot buiten werktijd.



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl