"verkiezingsbedrog?"
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

#1: "verkiezingsbedrog?" Auteur: dia BerichtGeplaatst: vr 19 sep 2014 21:25
    —
Graag advies!!! Het volgende is het geval: Mijn partner had twee banen, een al 35 jaar als journalist (hoofdbaan), een als medewerker van een klein hotel voor de lol (2 avonden) De eigenaar van het hotel werd benoemd als wethouder van onze gemeente maar kon dat alleen doen als hij een vervangend manager had voor zijn hotel. Hij vroeg mijn partner zijn baan bij de krant op te geven en fulltime hotelmanager te worden in zijn plaats. Natuurlijk hadden we de nodige aarzelingen en we hebben samen een gesprek gevoerd met de hoteleigenaar/wethouder over de basis van de functie. Mijn partner is 52 en we kunnen het ons niet permitteren een vaste baan op te zeggen voor iets dat misschien weer ophoudt als de wethouder z'n baan verliest. De toezegging is gedaan dat mijn partner een vaste baan kreeg als hotel manager en niet voor voortzetting afhankelijk zou zijn van de politieke carriere of andere omstandigheden van de eigenaar van het hotel.
Nu: de eigenaar is vijf maanden wethouder, mijn man heeft vijf maanden geleden ontslag genomen van zijn baan als journalist, en de wethouder geeft plotseling aan zijn hotel te gaan verkopen per zo spoedig mogelijk. Reden onduidelijk, hij is in elk geval niet failliet.
Mijn man heeft nu dus een vaste baan in het hotel, maar de eigenaar is straks weg met zijn beloften. Wat is het recht van mijn partner nou als een eventuele koper bijvoorbeeld het personeelsbestand wil verjongen, zijn eigen personeel meeneemt of iets dergelijks. Zijn we erg stom geweest om de wethouder te vertrouwen? Kunnen we hem financieel aansprakelijk stellen wanneer mijn partner onverhoopt toch zijn baan kwijt raakt?

#2:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: za 20 sep 2014 12:06
    —
Een belangrijke vraag is wat u aan bewijs heeft van deze afspraken.

En verder geldt dat als sprake is van overgang van onderneming alle rechten en plichten over gaan naar de opvolgend werkgever.

Afdeling 8. Rechten van de werknemer bij overgang van een onderneming

Artikel 662 (BW)

1. In afwijking van artikel 615 is deze afdeling ook van toepassing op de werknemer die arbeid verricht in een onderneming die in stand wordt gehouden door staat, provincie, gemeente, waterschap of enig ander publiekrechtelijk lichaam.

2. Voor de toepassing van deze afdeling wordt verstaan onder:

a. overgang: de overgang, ten gevolge van een overeenkomst, een fusie of een splitsing, van een economische eenheid die haar identiteit behoudt;

b. economische eenheid: een geheel van georganiseerde middelen, bestemd tot het ten uitvoer brengen van een al dan niet hoofdzakelijk economische activiteit.

3. Voor de toepassing van deze afdeling wordt een vestiging of een onderdeel van een onderneming of vestiging beschouwd als een onderneming.

Artikel 663 (BW)

Door de overgang van een onderneming gaan de rechten en verplichtingen die op dat tijdstip voor de werkgever in die onderneming voort vloeien uit een arbeidsovereenkomst tussen hem en een daar werkzame werknemer van rechtswege over op de verkrijger. Evenwel is die werkgever nog gedurende een jaar na de overgang naast de verkrijger hoofdelijk verbonden voor de nakoming van de verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst, die zijn ontstaan voor dat tijdstip.

#3: Re: "verkiezingsbedrog?" Auteur: bona fides BerichtGeplaatst: za 20 sep 2014 18:20
    —
dia schreef:
Mijn man heeft nu dus een vaste baan in het hotel, maar de eigenaar is straks weg met zijn beloften. Wat is het recht van mijn partner nou als een eventuele koper bijvoorbeeld het personeelsbestand wil verjongen, zijn eigen personeel meeneemt of iets dergelijks.

Dan geldt het normale arbeidsrecht. Net als in het geval hij journalist was gebleven en de krant (of het tijdschrift) verkocht zou zijn aan een andere eigenaar die vervolgens besluit het personeelsbestand te willen verjongen. Garanties op een baan tot je pensioen heb je vrijwel nooit, maar hij geniet wel de normale wettelijke bescherming die een vast dienstverband biedt.

Quote:
Kunnen we hem financieel aansprakelijk stellen wanneer mijn partner onverhoopt toch zijn baan kwijt raakt?

Zeker niet. Je man heeft een vast dienstverband gekregen, dus de toezegging is gestand gedaan.



Rechtenforum.nl -> Arbeidsrecht & Sociale zekerheidsrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl