Welke partij dagvaarden?
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Civiel recht

#1: Welke partij dagvaarden? Auteur: Kees van Lier BerichtGeplaatst: vr 17 jan 2014 11:40
    —
Beste forum leden,

Sinds enige tijd heb ik een geschil met een garagebedrijf over de reparatie van mijn auto. Het bedrijf , “bedrijf BV” heeft 3 vestigingen: “hoofdvestiging BV” , “nevenvestiging 1” en “nevenvestiging 2”. De drie (Nederlandse) vestigingen staan bij de KvK ingeschreven onder 1 inschrijvingsnummer en 3 vestigingennummers. Het geschil heb ik met “nevenvestiging 1”. Als het tot een dagvaardingsprocedure komt, welke partij dient er dan te worden gedagvaard: “nevenvestiging 1” , “hoofdvestiging BV” , of beide?

#2:  Auteur: Regin BerichtGeplaatst: za 18 jan 2014 11:52
    —
Als ik het goed begrijp is er maar één rechtspersoon, namelijk Hoofdvestiging BV. Dat is dan de enige persoon die je zou kunnen dagvaarden. Eventueel kan je de dagvaarding wel laten betekenen aan het adres van Nevenvestiging 1 (vgl. artikel 50 Rv jo. 1:14 BW).

#3:  Auteur: Kees van Lier BerichtGeplaatst: za 18 jan 2014 17:58
    —
Bedankt voor uw reactie en de verwijzing naar de relevante wettekst.

#4:  Auteur: Kees van Lier BerichtGeplaatst: ma 01 sep 2014 13:02
    —
Bovengenoemd geschil is uitgemond in een dagvaardingsprocedure. Op mijn verzoek is er een dagvaarding uitgebracht, er volgden conclusies van antwoord, repliek en dupliek. De kantonrechter gelast nu in een tussenvonnis een comparitie van partijen.

Indien partijen zich tijdens de zitting willen beroepen op nog niet in het dossier ingebrachte stukken kunnen zij die nog indienen. In de dagvaarding beroep ik me op enige artikelen uit de wet, maar ik wil nog enkele artikelen er aan toevoegen. Ook wil ik nog een andere rechtsbron dan de wet toevoegen. Verder overweeg ik nog enige producties die ik niet bij de cve en cvr gedaan heb, in te dienen.

Ik begrijp uit het tussenvonnis dat dat nog kan, maar welke eisen worden daaraan gesteld? Moet ik nog een toelichting bij deze stukken geven? Hoe wordt dit doorgaans geformuleerd?

#5:  Auteur: UwJurist.nl BerichtGeplaatst: ma 01 sep 2014 13:37
    —
U kunt een zogenaamde akte houdende producties indienen.
Daar mag onder elke productie die u opsomt een zeer korte toelichting staan. Voor het overige zult u e.e.a. moeten verwerken in een pleitnota.

#6:  Auteur: Kees van Lier BerichtGeplaatst: di 02 sep 2014 12:05
    —
Dank voor uw reactie.

Ik overweeg nu om tijdig voor de comparitie nog een korte en summiere “akte overleggen producties tevens houdende aanvulling van rechtsgronden” in te dienen.

#7:  Auteur: Kees van Lier BerichtGeplaatst: ma 17 nov 2014 14:26
    —
Onlangs heeft de comparitie zitting plaats gevonden; partijen kwamen niet tot overeenstemming. De rechter besloot de zitting met de mededeling over enkele weken met een vonnis of tussenvonnis te komen.

Op de zitting werden ook dingen verteld die, naar later bleek, niet waar zijn. Is er nog een mogelijkheid om te reageren naar de rechter eer dat deze (tussen) vonnis wijst?

#8:  Auteur: ArneL BerichtGeplaatst: ma 17 nov 2014 15:24
    —
Als de zaak in staat van wijzen is, dan neemt de rechter geen kennis van nieuwe stukken.

#9:  Auteur: Kees van Lier BerichtGeplaatst: di 18 nov 2014 13:55
    —
Bedankt voor uw antwoord

#10:  Auteur: Kees van Lier BerichtGeplaatst: di 03 feb 2015 0:32
    —
Kort na de comparitie zitting heeft mijn wederpartij op eigen initiatief een reactie naar de rechter verstuurd, een “akte genomen”. De rechter gaf mij daarna een maand de gelegenheid om daar op te reageren, “een akte te nemen”, het principe van hoor en wederhoor. Vervolgens heeft de rechter vonnis bepaald.

Het vonnis is in mijn voordeel; mijn vorderingen zijn voor een flink deel toegewezen, mijn wederpartij had geen vorderingen in reconventie. Binnenkort wordt het vonnis betekend. Wat ik me nu afvraag is het volgende:

Van de rechtbank ontving ik een “grosse” en een “afschrift”. Heeft de rechtbank deze ook opgestuurd naar mijn wederpartij? Is mijn wederpartij, als gedaagde partij, nog voor het betekenen van het vonnis door mij middels een deurwaarder, al op de hoogte van de inhoud van dit vonnis? In welk wetsartikel van de wet worden dergelijke zaken omschreven?

#11:  Auteur: Alfred777 BerichtGeplaatst: di 03 feb 2015 17:43
    —
Uiteraard heeft uw tegenpartij een afschrift van het vonnis ontvangen.

Over het algemeen getuigt het van fatsoen om de veroordeelde tegenpartij eerst aan te schrijven en te vragen hoe zij aan de veroordeling denken te gaan voldoen en over het algemeen komt dan een regeling tot stand.

Je laat een vonnis officieel betekenen wanneer de veroordeelde niets van zich laat horen en dit een dwang invordering noodzakelijk maakt.

Wanneer je vermoed dat de tegenpartij stappen onderneemt om verhaals- mogelijkheden te frustreren dan moet je direct executoriaal beslag laten leggen.

#12:  Auteur: Kees van Lier BerichtGeplaatst: wo 04 feb 2015 23:50
    —
Bedankt voor uw antwoord.

De hele procedure is tegen mijn zin en heb ik niet gezocht.
Ik heb me tot op heden fatsoenlijk en correct opgesteld en hoop dat ook te blijven doen.
Het vertrouwen van partijen in elkaar is helaas dermate gedaald en laag dat het constructief overleg in de weg staat.



Rechtenforum.nl -> Civiel recht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl