herziening
Selecteer berichten van
# tot #
Afdrukken

Rechtenforum.nl -> Strafrecht

#1: herziening Auteur: Bozeroonie BerichtGeplaatst: za 12 mei 2012 17:23
    —
Als verdachte, en na de veroordeling in eerste aanleg door de rechtbank, heb je een aantal mogelijkheden om je veroordeling aan te vechten. ( dit is niet alleen mogelijk voor de verdachte, maar ook voor het openbaar ministerie) Zo heb je na de zitting in eerste aanleg de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan bij het Gerechtshof en vervolgens beroep in cassatie in te stellen bij de Hoge Raad. Dit zijn de gewone rechtsmiddelen.
Nu hoor ik van een medestudent dat je, in ernstige gevallen, wanneer er geen mogelijkheden meer zijn om een gewoon rechtsmiddel aan te wenden en er is duidelijk sprake van rechterlijke dwaling, je als verdachte de mogelijkheid hebt om een herziening van de zaak aan te vragen.
Kan iemand mij vertellen hoe een dergelijke herzieningsprocedure eruit ziet, aan welke eisen deze moet voldoen en wie een eventuele herziening eigenlijk toe dan wel afwijst, wie daar dus over beslist?
Ik vind de zin “duidelijk sprake van een gerechtelijke dwaling” namelijk zo vreemd in de zin dat er al een hoger beroep en cassatie op de uitspraak in eerst aanleg heeft plaats gehad.
Wie bepaald dan wat een gerechtelijke dwaling is?
In ben ook benieuwd naar een voorbeeld zaak waarbij herziening aan de orde is geweest…

#2: herziening Auteur: marja.verstralen BerichtGeplaatst: vr 18 mei 2012 21:33
    —
Ik ben geen ter zake kundige, maar toch even proberen.
De herzieningsgronden staan in art. 457 Wetboek van Strafvordering:
lid 1
- Er zijn verschillende, niet met elkaar te rijmen bewezenverklaringen uitgesproken door verschillende rechters.
- Er is sprake van nova: nog niet eerder aan het licht gekomen feiten, die de zaak in een geheel ander licht stellen.
- Er is een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat Nederland het verdrag heeft geschonden. De zaak moet dan opnieuw.

De procedures bij de verschillende herzieningsgronden staan in de daarop volgende artikelen. Ze vindt plaats door de Hoge Raad. Eventueel wint de Procureur Generaal nog nadere berichten in. In beginsel wordt de zaak in de enkelvoudige kamer behandeld, maar verwijzing is mogelijk. De PG neemt conclusie. Nader onderzoek als een GVO is mogelijk.

Voorbeeldzaken zijn (volgens mij):
- HR 2 oktober 2007, LJN: BA5831 Herziening in Schiedammer Parkmoordzaak: hier werd geoordeeld dat de heer B. geen rechtens te respecteren belang had bij herziening, omdat hij al schadevergoeding had van de Staat en omdat iedereen toch wel wist dat hij onschuldig was. Dat vind ik onzinnig; de man had recht op een echte vrijspraak in herziening.
- Deventer moordzaak.
- Zaak inzake Lucia de B. Hierin werd een deskundigenverklaring als novum aangemerkt.
- Zaak inzake Ina Post.


Met vriendelijke groet,

Marja
----------------------------------------
Het goede leven:
Blijven geloven in en hopen op de wederkomst van Jezus de Messias.
Een huisje met zonnepanelen.
Een moestuintje
Muziek.

#3:  Auteur: jkeunen BerichtGeplaatst: do 16 jul 2020 2:14
    —
In aanvulling op het antwoord van Marja nog het volgende. Sinds enige tijd is het ook mogelijk een vrijspraak of ontslag van alle rechtsvervolging te herzien. De zogenaamde herziening ten nadele. De gronden hiervoor worden genoemd in artikel 482a Sv:

a. sprake van een gegeven dat bij de rechter op de terechtzitting niet bekend was en het vermoeden ontstaat dat indien dit wel bekend was, de zaak zou zijn geëindigd in een veroordeling.

b. na de uitspraak is vastgesteld dat deze berust op in valsheid opgemaakte stukken

c. een getuige of deskundige heeft zich schuldig gemaakt aan meineed

d. de verdachte heeft zich, na het onherroepelijk worden van de uitspraak, schuldig gemaakt aan een van de in deze sub genoemde artikelen.

Aanvragen tot herziening ten nadele worden ingediend door het college van procureurs-generaal (art. 482B Sv). Een rechter-commissaris kan nader onderzoek doen (art. 482c-482e Sv). Wanneer de herzieningsaanvraag gegrond wordt verklaard, wordt de zaak verwezen naar een rechtbank, die de zaak zelfstandig beoordeelt (art. 482g Sv)



Rechtenforum.nl -> Strafrecht

Tijden zijn in GMT + 2 uur

Pagina 1 van 1

© 2003 - 2005 Rechtenforum.nl